Település:
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Nyírbátor


Nyírbátori Római Katolikus Minorita Templom


Nyírbátori Római Katolikus Minorita Templom


Nyírbátor, Károlyi u. 19.

 

A református templommal azonos rangú és jelentőségű műemlék együttes a minorita templom és a kolostor. Minden adat arra mutat, hogy Báthori István erdélyi vajda volt az építtetője ennek a templomnak is.

A református templommal azonos rangú és jelentőségű műemlék együttes a minorita templom és a kolostor. Minden adat arra mutat, hogy Báthori István erdélyi vajda volt az építtetője ennek a templomnak is, és mivel 1493-ban oda is temetkezett, a templom akkor már készen lehetett. A minorita templom egyhajós, hosszú szentélyű és a szentélyhez észak felől csatlakozó toronnyal ellátott teremtemplom.

Mind szerkezetében, mind részleteiben teljesen egységes alkotás. Az egyszerű építészeti belsőben fokozottan érvényesülnek a formában, színben rendkívül változatos, jó művészi színvonalú, gazdag díszítéssel ellátott oltárok, valamint a szószék. A felújítás során a templom visszakapta a korábbi évszázadban leégett égbe nyúló tetőszerkezetét és tornyát.

Restaurálták az oltárokat, amelyek az impozánsan felújított templombelsőben gyönyörű látványt nyújtanak a látogatóknak. A főoltár 12 méter magas. Az itt látható Szent Péter szobor Magyarország legszebb barokk szobrai közé tartozik. Az oltárképen Assisi szent Ferenc stigmatizációja látható, azonban az arc Kelemen Didák arca! A fent említett Szent Péter és Szent Pál szobrok láthatók az oltár bal és jobb oldalán. Az oltár szintjeit barok stílusú csavart és sima oszlopok tartják. A fenti festményen a pünkösdi jelenet látható, a legfelső képen az Atya szimbolikus képe látható. Az oltár legtetején Szent Mihály őrködik, aki eltiporja a Sátánt. A pajzsára írt szöveg, "Quis ut Deus", magyarul azt jelenti: Ki olyan, mint Isten? Vagy egészen röviden: Mihály!

A templom északi oldalán békét sugárzó zárt díszudvar jött létre. Megépült a műemlékhez tartozó rendház negyedik szárnya, ahol sajátos hangulatú környezetben szálláshelyek kerültek kialakításra.

 

Forrás: http://nyirbator.kornyeke.hu/nyirbatori-romai-katolikus-minorita-templom

 

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »