Település:
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Nyírbátor


A fa harangtorony


A fa harangtorony

 

A nyírbátori református templom dél-nyugati sarka közelében áll hazánk legnagyobb és egyben legrégibb fa harangtornya, amelyet a Bethlen család emeltetett Bethlen Krisztina fejedelem-kisasszony emlékére. Készítői erdélyi ácsok voltak. Alapterülete 10x10 méter, magassága meghaladja a 32 métert.

A tölgyfából ácsolt torony talpgerendázata 16 osztású gerendarács. Az erre állított kilenc oszlop alkotja a torony törzsét, melyek 13 méter magasságban a galéria aljáig érnek. Az erősítéseket minden esetben szögletes fejű faszegekkel végezték. A torony négyzet alaprajzú meredek sisakja nyolcszögletű csúcsban, kis kalapban végződik. Erre helyezték fel a toronygombot és a félholdat tartó fém rudat. A sisak négy sarkán fiatornyok állnak. A torony galériája konzolosan kiugró, alul díszesen faragott, fűrészelt mellvéd deszkázattal készült. A toronysisak, a törzs és a szoknyarész zsindelyborítású.

A toronyban lévő harang súlya is monumentális, 300 kilogramm. A harangot 1640-ben Wierd György harangöntő öntötte Eperjesen. A harang neve ”Bethlen harang”, mely hirdette a két elhunyt gyermek emlékét. Ez a harang Magyarország tíz legerősebb harangja között van számon tartva. Rajta látható a négy evangélista Máté, Márk, Lukács és János képe és egy felirat, mely szerint Bethlen Gábor testvére és annak fia Péter öntették.

 

Forrás: http://nyirbator.kornyeke.hu/a-fa-harangtorony

 

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »