Település:
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Nyírbátor


Szénaréti tó


Szénaréti tó


Területe hozzávetőlegesen 11 hektár, térfogata üzemvízszintnél 109.000 m3.

Egy 1859-ben készített térképen szerepel a tó, Szalontai Barnabás a következőképp írta le a Szénarétet: „Kisgazdák kaszálója volt, vizenyős terület, amely nyárra kiszáradt és jó szénát biztosított belterület.”

Amikor 1914-ben a főszolgabíró kenderáztató helyek kijelölésére szólítja fel Nyírbátort, elsősorban a Szénarét jött szóba. A BÓNI is szerette volna megszerezni, az elhasznált vizeket akarta idevezetni, s későbbre vállalta a lecsapolást is a bérletért. A község vezetése a BÓNI-t támogatta 10 lakos ajánlásával szemben.

A tó záportározóként is szolgál, Nyírbátor déli területeiről gyűjti össze a csapadékvizet. Horgásztóként 1982 óta hasznosítják, ekkor került a tó a horgászok, illetve a Vasas Horgászegyesület kezelésébe. 1999-ben kiszélesítették az úgynevezett horgászárkokat, 2002-re pedig befejeződött két éves beruházásként –pályázatból- a tó tisztítása, rendbetétele, a nád levágása, illetve a meder kimélyítése, valamint 2.5 kilométernyi belvízcsatorna is épült. Megtörtént a haltelepítés is, azon a nyáron 12 mázsa ponty került a tóba, s ezt követően újabb 11 mázsa nyurgapontyot, kárászt és compót engedtek a vízbe.

A tóban jelenleg is lehetőség van a horgászatra, napijegy vásárolható a helyszínen, a Csali horgászboltban a Fáy út elején, valamint a Sorompó presszóban a Gyulaji úton.

Források:

1.     Tanulmányok Nyírbátor monográfiájához, szerkesztette: Dám László, Ujváry Zoltán, Debrecen, 1998

2.     Szalontai Barnabás: Nyírbátor népi építészete, Debrecen, 1984. A Kossuth Lajos Tudományegyetem Néprajzi Tanszékének kiadványa.

3.     Horgászparadicsom lehet a tó. Cikk. Bátor Újság, 2002. július-augusztus

4.     Kifor Béla tervező: Üzemelési leírás. Szénaréti tó és műtárgyai. Nyíregyháza, 2003

5.     Lipcsei Ágnes, okl. táj és kertépítész mérnök, Mundus Viridis Tervező Vállalkozó és Szolgáltató Kft: Nyírbátor Szénaréti tó környezetének természeti és várostörténeti értékekre alapozott turisztikai célú fejlesztése.

Nyíregyháza, 2016

6.     http://www.vasashe.eoldal.hu

 

Forrás: http://nyirbator.hu/szenareti-to

 

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »