Település:
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Nyírbátor


Református templom


Református templom


Nyírbátor, Báthori u. 24. (Parkoló címe (buszoknak is): Nyírbátor, Éde...

 

A nyírbátori református templom az ország egyik leglátogatottabb műemléke. A templom építtetője Báthori István erdélyi vajda és országbíró, aki jelentős szerepet játszott a várkastély és a minorita templom építésében is. Az építkezés valószínű kezdetének dátuma 1484. befejezése 1511.

A hagyomány szerint Báthori István erdélyi vajda a kenyérmezei ütközet (1479. október 13.) előtt fogadalmat tett, mely szerint, ha Isten győzelemre segíti a magyarokat, templomot emeltet Bátorban a Mindenható dicsőségére. A Gyulafehérvár melletti győztes csata után a zsákmányból a vajda utasítása alapján két templom építését is elkezdték: egy fogadalmi templomét, mely a Báthori család kápolnája volt eredetileg és egy plébániatemplomét. Előbbi lett később a református templom, míg utóbbi a minorita, bár eredetileg mindkettő katolikus templomnak épült. A mai református templom, melyet Szent György tiszteletére szenteltek fel, a magyar késő gótika és a korai reneszánsz építészet kiemelkedő alkotása.

Az épület egyetlen hatalmas teremből áll, melynek délnyugati sarkához kisméretű, négyszögletes alaprajzú lépcsőtorony kapcsolódik. A templom elválaszthatatlan része a mellette álló, 1640-ben erdélyi mintára készült fa harangtorony. A tölgyfa gerendákból ácsolt, közel harminc méter magas torony a Magyarország legrégebbi és legnagyobb fa haranglába. A felújítás során a templom új turisztikai látványelemekkel is bővült.

A toronyban felújított lépcső mellett lift kapott helyet, így bemutatható és látogatható az Európában egyedülálló ácsolt, helyreállított fedélszék. A tetőszerkezethez egy film és fényjáték is kapcsolódik, amit a látogatók a boltozat fölött kialakított közlekedőrács-szerkezetről tekinthetnek meg.

Mikor? Augusztusban, hétfő-szombat: 09.00-16.00 óra között. Vasárnap 14-18 óra között. (Amennyiben zárva találják a templomot, akkor a Lelkészi Hivatalban kell érdeklődni.)
Csoportokat kérnénk, hogy lehetőség szerint telefonon előre jelentkezzenek be.

Istentisztelet: vasárnap 10.00-11.00 óra között.

 

Forrás: http://nyirbator.kornyeke.hu/reformatus-templom-Nyirbator

 

 

 

 

 

 

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »